top of page
Writer's pictureDigileaper

ADC kasvaa kovalla osaamisella ja datalla

Kun nuori tuotantotalouden opiskelija Oulun Yliopistosta istahti kairakoneen kyytiin pohjoisen metsässä 2010 luvun taitteessa, eivät kollegat silloin osanneet arvata mistä nuorukainen itsensä löytää. Oikea työ opetti yhtiön ydinliiketoiminnan realiteetteja ja kun kairaajan kesätyöt vaihtuivat opintojen päättyessä myyntitehtäviin, ei vastavalmistuneella DI:lle pitkää etumatkaa annettu, ennen kuin hänet heitettiin tuleen.

Aleksi Autti esitteli itsensä yhtiön edustajaksi ja näin alkoivat myyntineuvottelut globaalin kaivosteollisuuden toimijan kanssa. Kaupat käteltiin ja 10 vuotta myöhemmin sama asiakas luottaa edelleen yhtiön palveluihin ja yhtiö Auttiin. Vain tehtävä on vaihtunut CEO:n työhön.


Arctic Drilling Company Oy Ltd on kairaamisen innovatiivinen edelläkävijä, joka tarjoaa kairauspalveluja vaativissa olosuhteissa. Yksi yhtiön kilpailukyvyn mahdollistajista ovat omat pitkän kokemuksen ja innovatiivisen tuotekehityksen kautta suunnitellut ja rakennetut kairakoneet, jotka kaivoksissa ja pohjoisen arktisissa olosuhteissa mahdollistavat suorituksia, joihin kilpailijat eivät pysty. ADC on kulkenut pitkän matkan ja vahva perusta, nopea päätöksenteko ja rohkeus kantavat nyt hedelmää.


Yhtiö on 2020 -luvun aikana kaksinkertaistanut liikevaihdon ja parantanut kannattavuuttaan vieläkin enemmän. Kun Aleksi Autilta tiedustelee yhtiön onnistumisen salaisuuksia ei vastauksia tarvitse arpoa.

”Nopea päätöksen teko ja rohkeus. Ei pelätä uusia haasteita. Kulurakenteiden ymmärtäminen ja operatiivisen toiminnan datan tunteminen on kaikki kaikessa. Toiminnan alkuaikoina 3% nimikkeistä löytyi järjestelmistä, tänään viimeistä pulttia ja mutteria myöten kaikki ovat ERP:ssa.”

Yhtiön johtamisessa tärkeintä on ollut työ ihmisten kanssa, ajattelee Autti ja jatkaa: ”Ihmisten johtaminen ja ihmisten auttaminen ja tarvittaessa nopea reagointi on keskeistä, jotta he suoriutuvat haasteistaan mahdollisimman hyvin. Olemme tehneet paljon toiminnan uudelleen järjestelyjä, ihmisiä on vaihtunut ja vastuuta on annettu. Kun ihmiset toimivat omilla vahvuusalueillaan, niin tuloksia syntyy.”


ADC:n pitkäjänteisen työn ja kasvun taustalla vahva työ kentällä, mutta myös digitalisaatiolla on oma merkityksensä. Työkaluja on parannettu koko ajan ja on varmistettu että päätöksenteon tueksi on kvantitatiivista dataa.

”Toiminnan seurannan läpinäkyvyydessä ollaan ihan eri maailmassa. Meillä on operatiivista prosesseista käytössä maksimissaan 24h vanhaa dataa ja oikeasti tärkeistä asioista.”, tiivistää Autti.

ADC toteutti ERP uudistuksen 2022 ja 2023 vuosina. Samaan aikaan kun yhtiön kasvu ja tuotekehityksen murrokset olivat myös suuria, mutta toiminnanohjauksen muutoksille kasvuyrityksessä paras aika oli eilen, toiseksi paras tänään. Digileaper on ADC kumppani digitalisaatiokehityksessä ja ERP -projektissa yhteistyötä tehtiin projektialoitteen rakentamisestä projektin jälkeiseen operatiivisen kehittämisen aloittamiseen asti. 


Työ aloitettiin toimintaympäristön mallintamisella ja tästä muodostettiin digitaalinen kaksonen ja haettiin ymmärrys lähtötilanteeseen ja arkkitehtuuri tavoitetilaan.

”Hyvä valmistelutyö on tärkeää. Jos halutaan, että järjestelmä tukee oikeasti yrityksen kehittymistä eikä kyseessä ole vain ohjelmistoprojekti. Digitaalisen kaksosen mallinnuksesta saatiin paljon hyötyjä."

"Suurin lisäarvo syntyi operatiivisen toiminnan ympäriltä, jonka kautta ymmärrettiin miten prosessit käytännössä toimivat ja miten sovellusympäristön muutokset on järkevää toteuttaa.”, pohtii Autti. Digitalisaatiokehityksen kumppanin toimintaan hän on tyytyväinen.


”Digileaperin toiminasta kaikkein suurimmat plussat tulevat projektinhallinnasta, aikatauluttamisesta ja näihin liittyvistä järjestelyistä. Projektin toteuttaminen ajallisesti ei olisi ollut mahdollista ilman tätä työtä. Osaaminen ja kyvykkyys kyseenalaistaa toimittajan ratkaisumalleja ja nähdä kauniiden sanojen läpi on asiakkaan puolella todella tärkeää osaamista. Hankintaosaaminen järjestelmien ympärillä on kriittistä ja ihan erilaista kuin mitä keskisuurten yritysten hankintakohteet yleensä ovat. Sopimuksessa onnistuttiin todella hyvin.”


Kaikkien tärkeintä ERP-projekteissa on onnistuminen ja se on asiakkaan ja toimittajan yhteystyötä. Toimittaja on tärkeä kumppani ja projekteissa on tärkeää huolehtia, että myös ERP-toimittaja onnistuu mahdollisimman hyvin. Tämä on myös yksi Digileaperin tärkeistä tavoitteista ja loppujen lopuksi se hyödyttää eniten asiakasta.  

ADC:n ERP onnistui.  

Kun tuotannollisen yrityksen toiminnanohjaus vaihdetaan lennossa, on jännitystä ilmassa. Tässä onnistuminen on jopa poikkeuksellinen. Häiriöitä tuotantoon ei syntynyt ja kun toisena käyttöpäivänä jopa varastossa ollaan tyytyväisiä uuteen työkaluun, on syytä leveään hymyyn. Toki jatkokehitettävääkin on ja kaikissa asioissa tavoitteisiin ei päästy. Tavallista ERP-tuskaakin koettiin, mutta operatiivisen ydinliiketoiminnan tärkeimmät tavoitteet saavutettiin ja ADC:n digiloikka onnistui.

Entä missä ADC ja Aleksi Autti ovat 2030? ”ADC haluaa onnistua. Hallitun kasvun jatkaminen ja digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntäminen on tärkeää. Ohjelmistot ja digi ovat tärkeässä roolissa. Tarvitaan entistä parempaa hallintaa ja urakointialalla kun ollaan, oikea aikainen ja laadukas data ovat kriittisiä menestystekijöitä.”


Alalla muutokset ovat nopeita ja ADC:n yksi tärkeimmistä kilpailutekijöistä – ketteryys muutoksiin – on kovaa valuuttaa myös tulevaisuudessa.

"Toimintaympäristön haasteissa muuntautumiskyky on avainasemassa. Työtehtävät ja prosessit digitalisoituvat ja sitä ei voi lähestyä siten kuin on aina ennenkin tehty. Muutos on ainoa pysyvä asia, mutta sen nopeus kasvaa ja vaikutukset kovenevat. ”, Autti tiivistää.

Yritysten muuntautumiskyky niin trendien, yhteiskunnan kuin markkinoidenkin vaatimuksiin on kriittistä. Muuntautumiskyky mittaa menestyjiä.

ADC on yksi niistä.


Tutustu menestyjille tarkoitettuihin palveluihin ERP:n ja digikaksosen ympärillä.



Tiesitkö, että Digileaper on osa kaivosteollisuuden huippuosaajien joukkoa. Lue lisää Mining Finlandista ja vastuullisesta viennistä.



bottom of page