Sähköyhtiö Korpelan Voimassa IT ei yhdistänyt, vaan jakoi työntekijöitä. Yhtiö nostaa muutosprosessissa ihmiset huomion keskipisteeseen IT-arkkitehtuurin sijaan.
Yrityksesi haluaa hakea tehokkuutta ja laatua digitalisaatiosta, mutta ovatko ihmiset valmiina siihen? Sähköyhtiö Korpelan Voima heräsi henkilöstömurroksen yhteydessä tilanteeseen, jossa IT ei yhdistänyt, vaan jakoi työntekijöitä. Digileaper ratkaisi tilanteen yritykselle räätälöidyllä tiekartalla, joka nostaa huomion keskipisteeseen ihmiset IT-arkkitehtuurin sijaan.
Digileaperin ja Korpelan Voiman yhteistyö alkoi talvella 2021, kun keskipohjanmaalaisessa sähköyhtiössä haluttiin lähteä ratkaisemaan monelle pitkään toimineelle organisaatiolle tuttua ongelmaa. Tietohallinto oli keskittynyt työskentelemään IT:n ympärillä ja liiketoiminnan ammattilaiset omaan ydinalaansa.
"Uskon, että monelle 5-15 vuotta toimineelle yritykselle on hyvin tyypillistä, ettei näitä rooleja ole ravisteltu, vaan liiketoiminta miettii bisnestä ja tietohallinto sitä perinteistä ATK:ta", toimitusjohtaja Antti-Jussi Vahteala tiivistää.
"Lokeroajattelu ei kuitenkaan toimi, kun juuri digitalisaatiosta ja lisääntyvästä automaatiosta yritetään saada uusia hyötyjä. Siinä onnistuaksemme koko porukka pitää saada ajattelemaan meidän kaikkien yhteistä ydinbisnestämme."
Digileaperin tullessa mukaan Korpelan Voiman tietohallinnon avainhenkilöitä oli siirtymässä uusiin rooleihin ja uusiin tehtäviin. Ensimmäisten ehdotusten joukossa Digileaper esitti, ettei vanhoihin tehtäviin haeta uusia tekijöitä vaan vastuu ja roolikenttää uudistetaan. Sisäisen tietohallinnon painopistettä siirrettiin liiketoiminnan digitalisaation tukemiseen ja liiketoimintayhteistyön. Uusi ICT-päällikön toimenkuva alleviivaa muutosta, jossa digitalisaatio on koko yrityksen asia.
"Digileaperin tekemä organisaation digitalisaation tilannekuva on näyttänyt suoraan, missä ollaan nyt ja mihin suuntaan olemme menossa."
Digileaperin perustaja ja toimitusjohtaja Harri Takala sanoo, että tietohallinnon ja liiketoiminnan yhdistämisessä avainasemassa on ymmärtää, että digitalisaation kehittäminen lähtee liiketoiminnasta. Hän kuvailee, että digitalisaatio ja teknologia näyttäytyvät liiketoiminnalle helposti mustana laatikkona, jota ei osata lähestyä. IT-osasto ei taas koe olevansa sparraaja liiketoiminnalle.
“Silloin digitalisaation konkretia – sovellukset ja data – jäävät työntekijöiden väliin ja ihmiset ovat kovin kaukana toisistaan", Takala sanoo.
Ja siksi Korpelan Voiman muutos on niin merkittävä. Omalla tavallaan tietohallinto on hypännyt teknologian laatikosta ja ryhtynyt sparraamaan liiketoimintaa ottamaan digitalisaatiosta täyden hyödyn.
“Ja tässä otettiinkin nopealla aikataululla valtavia kehitysloikkia, kun samanaikaisesti liiketoiminta on ottanut uudella tavalla vastuuta digitalisaation edistämisestä."
Digileaper käy projektissa läpi Korpelan Voiman koko liiketoiminnan ja siihen liittyvät ihmiset sekä käytettävän teknologian. Tämän perusteella muodostetaan yhdessä liiketoiminnan ja tietohallinnon kanssa kehityksen tiekartta, jota sitten lähdetään pala kerrallaan toteuttamaan.
“Muutos ei kuitenkaan tapahdu, elleivät ihmiset ota asiaa omakseen ja siksi on tärkeää, että heti alusta lähtien työtä tehdään liiketoiminnan ihmisten kanssa”, Takala sanoo.
Vahteala sanoo huomanneensa muutoksen jo viikkojen kuluessa. Aiemmin siiloutuneet osastot kulkevat nyt kohti yhteistä tavoitetta.
Hän sanoo ymmärtävänsä, että digitalisaatio on helppo nähdä uhkakuvana. Muutos on kuitenkin helppo, kun näkeekin miten paljon se helpottaa työntekoa. “Myös oman työn merkitys avautuu eri tavalla, kun todella huomaa miten tätä työtä tehdään koko porukalla. Näin työn sisällön merkitys koko työhyvinvoinnille kasvaa."
Korpelan Voima ja Digileaper tekevät yhteistyötä laajalla palvelukokonaisuudella tilannekuvasta datahub projektiin. Tutustu palveluihin tarkemmin täältä.