Viime viikolla energiateollisuuden yritykset kokoontuivat laajalti Sähköverkkopäiville ja parin päivän katsaus toimialan kehitykseen ja tilanteeseen toi paljon mietittävää. Yksi keskeisistä teemoista oli huoltovarmuus.
Huoltovarmuus on kriittisen infrastruktuurin toimintaa ja kehittämistä ohjaava periaate, mutta siihen liittyviä oppeja olisi suotavaa miettiä myös laajemmin yhteiskunnassa. Lyhyesti se tarkoittaa kykyä selvitä kriiseissä ja häiriötilanteessa mahdollisimman vähillä haitoilla ja erikoisjärjestelyillä, unohtamatta elintärkeiden toimintojen turvaamista. Sähköverkkojen maailmassa, kuten myös tietoliikenteessä tähän liittyvät periaatteet ovat vahvasti toiminnan suunnittelussa ja rakenteissa mukana. Tarkasteltaessa ns. ydintoimintaa eli fyysisiä verkkoja ja näiden varareitityksiä, huoltovarmuuden läsnäoloa ei useinkaan edes huomaa.
Se vain toimii ja jos ei toimi, voidaan tulokset katsella iltauutisista.
Digitalisaatio muuttaa organisaatioita ja se on tuonut hallintaan uuden ulottuvuuden, joka on erilainen. Sen suhteen verkkoyhtiötkään eivät voi paukutella henkseleitään ja siitä on kuin varkain muodostumassa pehmeä piste kriittisten palveluiden tuottamiselle.
Digitalisaation huoltovarmuuden merkitys kasvaa samaa tahtia kuin järjestelmien ja automaation määrä toiminnassa lisääntyy. Määrän kasvu korreloi haasteiden lisääntymistä suurehkolla kulmakertoimella. Samalla kasvaa myös voima, joka huoltovarmuutta nakertaa, mikäli sitä ei hallita. Jos se taas on hallinnassa, niin voiman suunta kääntyy.
Hyvä yritysarkkitehtuurin ja digitalisaation hallinta on keskeinen osa huoltovarmuutta.
Asiaan liittyen on paljon yksityiskohtia, mutta nosta tähän kolme lippua, jotka ovat peruskiviä digitalisaation huoltovarmuudessa.
Läpinäkyvyys prosesseihin ja näiden kulkuun on keskeinen oman toiminnan ymmärtämiseen ja hallintaan liittyvä osio. Prosessit ovat organisaation omaisuutta ja niiden suhteen on sama käsitys sekä läpinäkyvyys. Mikäli prosessien kulun perusvirtausten, siihen liittyvien toimijoiden, tärkeimpien aktiviteettien ja hyödynnettävien työkalujen suhteen ei ole läpinäkyvyyttä, alkaa tuntua myös savun tuoksu huoltovarmuuden ympärillä.
Tekniikka, joka näyttäytyy sovelluksina, pilvipalveluina sekä lisääntyvinä IoT-maailman asioina on toinen peruskivi. Nämä on tiedettävä perusasioiltaan, tietoturvallisuuden avainteemojen osalta sekä liiketoiminnan erityisesti hyödyntämisen osalta. Miten nämä liittyvät prosesseihin, mitä niillä eri prosesseissa tehdään – ja sitä kautta missä ne ovat tärkeimpiä. Tämän hallinnan kautta pystyt ymmärtämään näiden vaikutuksia ja tunnistamaan asioita, jotka ovat huoltovarmuuden kannalta keskeisiä. Heikko hallinta lisää myös lämpöä huoltovarmuuden rakenteisiin.
Ihmiset ovat kaikki kaikessa. Huoltovarmuutta ei rakenna organisaatio tai osasto vaan ihmiset. He ovat myös tähän liittyvän turvaamisen tärkeimmät palat – sekä hyvässä että pahassa. Kaikki lähteen siitä, että ihmisten merkitys, roolit ja vastuut ovat selvät. Kun asioita tarkastellaan aikaisempien prosessein ja tekniikan kautta, ihmisten läsnäolo ja vastuut on nähtävä myös sieltä. Jos huomaat että tämä kolmikko ei kohtaa tai et tiedä miten ne kohtaavat, niin viimeistään silloin on muutoksen aika. Henkilöriskit ovat huoltovarmuudellekin yksi tärkeimmistä teemoista. Kaikki on hyvin kunhan Mikko on töissä, muuten olet pulassa.
Pelikaani lentää nimittäin turbiiniin juuri sinä samana päivänä, kun Mikko lähtee kesälomalle rautua narraamaan.
IPhone on tukevasti kuuluvuusalueen ulkopuolella, läppäristä puhumattakaan. Tässä vaiheessa huoltovarmuuden kehikon lämpö ja savu ovat saaneet liekit kaveriksi.
Digitalisaation huoltovarmuus on pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen matka ja lipun sinne ostat, halusit tai et. Hyvissä ajoin tehtynä tai sitten kenties palopäällikön ja iltauutisten kannustamana. Jos kolme ensi mainittua on kunnossa, onnittelut – olet harvinaisessa joukossa. Jos taas koet, että jotain voisi tehdä, niin nyt on paras aika aloittaa.
Me tarjoamme matkoja digitalisaation huoltovarmuuteen – varaa tästä aika niin katsotaan, minkälaista seikkailua katsellaan. Sitä odotellessa tutustu tarkemmin palveluihin.