top of page
Writer's pictureDigileaper

Imatran Seudun Sähkö huolehtii ihmisten onnistumisesta

Kun Imatran Seudun Sähkö lähes sata vuotta sitten perustettiin ja Imatrankosken voimaa alettiin siirtää suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin, oli maailma kovin erilainen kuin tänään. Yhtiön historian eri vaiheissa maailma on heittelehtinyt monella tavalla, mutta Vuoksen rannalla kasvaneen yhtiön juuret ovat pitäneet ja vahvistuneet vuosi toisensa perään. Imatran Seudun Sähkö konsernin reilun 30m€ liikevaihdon taustalla on kuutisenkymmentä ihmistä, jotka huolehtivat yhtiöstä ja asiakkaista kenties paremmin, kuin koskaan ennen. 

 


Heikki Lappalainen astui pari vuotta sitten yhtiön ruoriin ja jos on maailma ollut pyörteitä täynnä aikaisemmin, niin ei uudelle toimitusjohtajallekaan ole seesteistä ympäristöä tarjottu. Maailman myllerryksestä huolimatta Lappalaisen johdolla on lähdetty vahvasti kehittämään yhtiötä. Perinteisiä vahvuuksia on kirkastettu ja uudistetussa strategiassa otetaan vahvoja askelia digitalisaation mahdollisuuksiin.  

"Mie välitän. Yhtiön tunnuslause kertoo paitsi yhtiön ydinliiketoiminnasta ja asiakkaista huolehtimisesta, mutta myös yhtiön johtamisesta. "

Digitalisaatio on keskeinen osa modernin yhtiön strategiaa. ”Tiedostimme asiaan liittyvät kehitystarpeet. Mikäli markkinassa haluaa olla mukana, digitalisaatiokehitykseen on panostettava." 


Lappalainen on tekijä, mutta vuosien saatossa hän on oppinut ymmärtämään ihmisiä ja ihmisten käyttäytymistä paremmin ja paremmin. ”Ihmiset ovat pohjimmiltaan kehityshaluisia ja haluavat muuttaa toimimattomia asioita. Yleensä asiat, joihin on tarpeen kiinnittää huomioita, on tunnistettu, mutta jos niitä ei koota ja pureskella, niiden kehittäminen ei lähde liikkeelle tai kehitys jää vaillinaiseksi.” 

”Usein ajatellaan, että toimitusjohtajan ei tarvitse kuin määrätä tehtävät asiat, mutta jos henkilöstö jää vain suorittamisen tasolle, eikä sitoudu kehitykseen, niin hyvään lopputulokseen on hankala päästä. Yhteisiä päätöksiä on helpompaa viedä eteenpäin.”  

Lappalainen luottaa kehittämisessä liiketoimintajohtaja Petri Valtoseen. Strategiaprosessin kirkastamisen jälkeen kehityspöytään nostetiin digitalisaatio, johon liittyviä kehitysaihioita ja ajatuksia oli paljon, mutta samaan aikaan oli huoli ison kuvan hahmottumisesta oikein sekä organisaation yksikköjen siiloutumisesta.  


Yhtiö lähti hakemaan tilannekuva- ja tiekartta projektiin näkemystä ulkopuolelta ja kilpailutuksen perusteella kumppaniksi valikoitu Digileaper.  


”Ihmislähtöinen lähestymistapa ja ihmisen roolin painottaminen työssä puhuttelivat meitä. Järjestelmistä ei ole itsessään hyötyä, elleivät ne vastaa ihmisten tarpeisiin. Projektiin liittyvänä työkaluna käytettävä liiketoiminnan ja kehittämisen digitaalisen kaksosen mallinnuksen mahdollistava Twin erotti Digileaperin kilpailijoista", pohtii Valtonen.  

”Nähtiin että työstä saadaan eri tavalla hyödyt irti ja jää myös arkkitehtuurimallinnus jälkeenpäin hyödynnettäväksi. Ero siihen, että konsultti jättää vain Wordit jälkeensä on suuri. Heikin kanssa ajateltiin, että jos hinnoissa ei ole paljoa eroa, niin otetaan paras.”  

Valtonen on tyytyväinen Imatran Seudun Sähkön ihmisten panoksiin ja onnistumiseen hankkeessa, vaikka kuten tavallista, kiirettä ja painetta oli samaan aikaan moneen muuhunkin asiaan. Osallistujajoukko oli suuri ja sitä kautta pystyttiin antamaan laajasti mahdollisuudet vaikuttaa ja varmistaa erityisesti avainihmisten ajatusten huomioiminen. Osa ihmisistä jopa innostui mallintamaan asioita. Sellaista saattaa sattua ihmiskeskeisessä digitalisaatiokehityksessä.   


Digileaperin projektipäällikkö Jaana Rantaniemi piti kokonaisuuden hyvin hallussa, kiireisten ihmisten kanssa aktiivinen ja napakka ote on tärkeää, ajattelee Valtonen ja jatkaa: ”Tulokset olivat hyviä. Kokonaiskuva ja paljon ajatuksia tulevaan. Kehittämisputkessa on todella paljon tekemistä ja priorisointi on tärkeää. Lopputuloksissa nousi esille myös asioita, joita ei osattu odottaa. Tilannekuvan ja tiekartan lisäksi saimme samalla vaivalla odotusten mukaisesti laajasti mallinnettua myös kokonaisarkkitehtuuria.” 


Tulevat vuodet ovat työntäyteisiä digitalisaatiokehityksen rintamalla. Heikki Lappalainen haluaa entisestään vahvistaa työntekijälähtöistä ja ihmisiä sitouttavaa yrityskulttuuria. Ruoriin astumisen jälkeen hän on asettanut yhdeksi tavoitteekseen viedä vahvan tiedolla johtamisen kulttuurin organisaation ja se näkyy myös tiekartalla.  

”Ihmisten tulee hallita dataa ja hyödyntää sitä liiketoiminnassa. Ne ovat keskeisiä kannattavaan kasvuun, tuottavuuteen, oman työn hallintaan sekä myös henkilöriskien vähentämiseen.  
Avainasemassa on järjestelmien eheys. Tunnetaan data, tunnetaan numerot ja osataan hyödyntää niitä päätöksenteossa. Avoimempi tiedonjakaminen on yksi tiedolla johtamisen peruskiviä.” 

Vuoksen rannalla teknologian ja datan kehittämistä tehdään ihmisten onnistumista varten. Siitä on hyvä ponnistaa myös seuraavan sadan vuoden etapille.


bottom of page