top of page
Writer's pictureHarri Takala

Juhannustaikoja digikehitykseen

Juhannus – kaikkien deadlinejen äiti. Onko sinun kehitysprojekteissa ajoitettu päätöspalavereja tai vähintäänkin katselmointeja viimeisten silausten tekemiseen keskikesän kynnykselle? Olisivatko juhannustaiat tarpeen tavoitteiden saavuttamiseen? 


Juhannus-deadlineissa ei sinänsä ole mitään vikaa, kunhan hankesalkku ei ole kuin minun aamuinen lähtöni hotellilta. Messujen ja pitkän matkan jälkeisen tavaroiden paljouden keskellä purin tarpeettomia suojakerroksia, kääntelin ja sovittelin paketteja ja lopulta vielä puristin laukut voimalla kiinni. Olisinko pärjännyt vähemmällä? Olisinko voinut delegoida osan postille? Olisinko voinut jättää lenkkivarusteet kotiin? Kyllä, kyllä ja kyllä. Mutta aamulla vaihtoehtoja ei enää ollut, eivätkä asiat aina ole niin yksioikoisia.  


Teollisuudessa ja kriittisen infrastruktuurin palveluissa on totuttu siihen, että investoinnit ovat pitkäjänteisiä ja harkittuja. Luonteeltaan digitalisaation investoinnin ovat erilaisia verrattuna tuotantokapasiteettiin tai maantieteelliseen laajentumiseen – onnistumiseen liittyviä tekijöitä on paljon ja näiden keskinäiset vaikutukset ovat paikoin hyvinkin vaikeasti hallittavia sekä ketjuuntuvia.

Kehittämisen perussääntöjä ei pidä muuttaa, mutta luonne erot on ymmärrettävä ja joskus on myös luotettava visioon. 

Erityisesti silloin kun ollaan tekemisissä liiketoiminnan innovaatioiden ja toimintaympäristön muutosten kanssa. Exceliin ei näissä tilanteissa ole oikein luotettavia lukuja tarjolla. Mutta älä kerro tätä talousjohtajalle.     


Digikehitykseen haluaisin yhden termin jokaisen hankesalkun pohjalle. Se ei ole tekoäly, tietoturvallisuus, kustannustehokkuus eikä käyttäjäkokemus. Se on maltti. Maltti on suunnittelun lopputulema ja ohjauksen periaate.  


Malttiin liittyvien ongelmien taustalla ovat yleensä ongelmat kehityssuunnittelussa, jossa tiekarttaa on rakennettu ylhäältä alas. Asioissa lähdetään selkeistä isoista maaleista ja tavoitteista, mutta kun ne pala palalta purkautuvat konkreettisiksi hankkeiksi, projekteiksi ja muutoksiksi alkaa kirkkaus ja selkeys hämärtyä.

Johtoryhmän strategiapäivien fläppitaululla kaunis ja suora veto sinisellä tussilla voi oikeassa ympäristössä olla kuin lapsiperheen juhannussauna.

Yksityiskohdat ja arjen realiteetit tuovat lisähaasteita ja lisätyötä. Projekteihin tulee lisäpäiviä ja viikkoja kun hankesuunnittelussa yksinkertaistetun maailman laatikoita avataan. Juhannus alkaa lähestyä.  


Henkilöstö on digitalisaatiokehityksessä paljon vartija. He ovat paras asiantuntija kertomaan mihin tarpeisiin on syytä keskittyä ja yleensä heidän kauttaan ratkaisut myös jalkautuvat toimintaympäristöön. Onnistuneen kehittämisen tärkein peruskivi on henkilöstön työ. Me voimme ostaa palveluita ja hankkia lisäkäsiä projektiin, mutta silti merkittävin osa kehitysprojektien työstä on henkilöstön harteilla. Tämä korostaa hyvää suunnittelua ja maltin merkitystä. Yleensä ihmisillä on ihan riittävästi puuhaa arjessa ilman kehitysprojektejakin ja aikaa on rajallisesti. Kun ihminen antaa kalleintaan. on se syytä käyttää hyvin, vaikka ajankäytön kompensaatiot onkin sovittu.  

Vaikuttava digikehitys ei perustu vuoria ylittäviin kvanttiloikkiin vaan se ketju pieniä ja vähän isompia muutoksia.

Onnistumisessa korostuu pitkäjänteisyys, oikea suunta sekä yksikkösiilojen yli tapahtuva suunnittelu. Oikea suunta on helpoin – pitkäjänteisyys vaikein. Jokainen johtoryhmä tai hallituksen palaveri voi tätä vahvistaa tai heikentää. Kaskut kevät- ja syysorganisaatioista eivät tule tyhjästä. 


Siilojen murtaminen on tekniikkalaji. Jos me kaikki jaamme saman tilannekuvan, yleensä ratkaisut ja prioriteetitkin ovat samankaltaiset. Jos tilannekuvaa katsellaan vain oman siilon sisällä, on turha kuvitella, että kehittäminen on kokonaisvaltaista. 

Liiketoiminnan ja kehittämisen mallintaminen auttaa jakamaan ja yhtenäistämään tilannekuvan ja kehittämisen tiekartan. Synergioiden kautta saadaan myös voimaa ja vahvempia perusteita parannuksille. 


Liiketoiminnan digitaalinen kaksonen ja siihen kiinnittyvät kehittämisen hallinnan ratkaisut ovat meidän juhannustaika, joka säilyy myös hurmoksen jälkeen. Tutustu tarkemmin Twiniin.

bottom of page