top of page
Writer's pictureJaana Rantaniemi

Teollisuuden ERP-hankinnassa onnistuminen


Digitalisaatio tarjoaa teollisuusyrityksille ainutlaatuisia mahdollisuuksia tehostaa toimintojaan ja uudistaa toimintamalleja. Kehitysalueita on monia, mutta erityisesti ERP-järjestelmät nousevat keskeiseen rooliin teollisuuden prosessien tehostamisessa. ERP-järjestelmä toimii koko organisaation kattavana ratkaisuna, yhdistäen yrityksen ydinprosessit ja mahdollistaen niiden hallinnan yhdestä järjestelmästä.  


Tehokas ERP-järjestelmä tarjoaakin kokonaisvaltaisen työkalun yhdistäen tuotannon, materiaalihallinnon, logistiikan ja taloushallinnon yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi ja muodostaa vahvan perustan arjen sujuvuudelle. ERP mahdollistaa tiedon reaaliaikaisen saatavuuden, parantaa läpinäkyvyyttä eri toimintojen välillä, vauhdittaen päätöksentekoa sekä mahdollistaen resurssien tehokkaan hallinnan. Esimerkkinä voisi nostaa laskutuksen nopeutumisen yhdistämällä tiedot kentältä, projekteilta, henkilöstöltä ja varastosta yhteen, mahdollistaen tiedon käytön ja nopeamman kassavirran.  

Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty 

Kun muutosprojekti päätetään käynnistää, hyvä valmistelutyö on ratkaisevan tärkeää. Tämä alussa hieman työläämpi polku kannattaa valita silloin, kun tavoitteena on muutos, joka aidosti tukee yrityksen tavoitteita ja kehittymistä. Muuten kyseessä on pelkkä tietojärjestelmän hankintaprojekti, jotka usein jäävät kesken tai haudataan myöhemmin kalliina epäonnistumisina.  

Digitalisaation aallonharjalla ratsastaminen voi tuntua joskus yhtä helpolta kuin kissan kävelyttäminen hihnassa – teoriassa mahdollista mutta käytännössä haasteellista.  

Digileaperin mallilla lähdetään liikkeelle tarpeiden taustoituksella ja business casen kirkastamisella. Projektin kohde, tavoitteet ja tuotokset määritellään. ERP-projektin onnistumisessa on olennaista ymmärtää nykyinen liiketoiminta, prosessit ja sovellusympäristö. Tämä tilannekuva toimii lähtökohtana kohti tulevaisuutta. Jo heti alkuvaiheessa projektiin otetaan mukaan ihmiset, jotka toimivat eri alueiden asiantuntijoina. On ensiarvoisen tärkeää huomioida heidän havaitsemat kehitystarpeet, ideat ja huomiot. Tämän jälkeen hahmotetaan tulevaisuuden pääprosessit sekä asetetaan vaatimukset uudelle työkalulle.  

Vaatimusmäärittely tiivistää olennaiset tarpeet ja prestudy varmistaa ratkaisun soveltumisen 

On tärkeää, että ennen järjestelmän kilpailutusta asiakas ymmärtää aidosti omat tarpeensa. Tämä varmistaa, että hankittava ratkaisu vastaa yrityksen todellisia tarpeita eikä valinta perustu pelkästään myyjien houkutteleviin myyntipuheisiin.   

Digileaperin ohjauksessa ja asiakkaan asiantuntijoiden kanssa yhdessä tehty vaatimusmäärittely kirkastaa ja antaa selkeän kuvan organisaation tarpeista. Vaatimusmäärittely (Functional Design Document) toimii projektin tiekarttana, jonka avulla varmistetaan, että kehittäminen etenee johdonmukaisesti ja liiketoimintojen eri ihmisryhmien tarpeet tulevat huomioiduksi.  

Huolellinen vaatimusmäärittely toimii projektin suojakilpenä – estäen ikävät "oi ei, tätäkään ei ajateltu" -hetket, jotka voisivat sotkea parhaatkin suunnitelmat. Kun asiat on alusta asti selkeästi määritelty, kaikki kulkevat sujuvasti samaan suuntaan ilman kalliita yllätyksiä tai paniikkiratkaisuja.  

Vaatimusmäärittelyn ja tarjousvaiheen jälkeen toimittaja valitaan, ja Prestudy-vaiheessa varmistetaan ratkaisun vastaavan tarpeita. Tässä kohtaa käydään yhdessä asiakkaan ja toimittajan kanssa läpi, miten valittu ratkaisu vastaa tarjouspyynnön vaatimuksiin käytännön tasolla. Tämä varmistaa järjestelmän ja vaatimusten yhteensopivuuden sekä tarjoaa kokonaiskuvan soveltuvuudesta yrityksen tarpeisiin. Hyvin toteutettu Prestudy-vaihe auttaa välttämään yllätyksiä käyttöönottoprojektin aikana. Tämä vaihe vahvistaa perustaa onnistuneelle käyttöönottoprojektille. 

Ihmisten sitouttaminen ja osallistaminen on digitalisaation onnistumisen edellytys 

Digitalisaatioon liittyvät muutokset vaativat teknologian lisäksi ihmisten sitoutumista ja heidän kyvykkyyksien kehittämistä. Osallistujat saavat mahdollisuuden oppia ja kasvaa ammatillisesti. Muutos onnistuu, kun ihmiset ymmärtävät sen merkityksen. Työpajat ja koulutukset tarjoavat tilaisuuksia yhteistyöhön ja ongelmien ratkomiseen. Avoin, keskusteluun rohkaiseva viestintä auttaa välttämään epävarmuutta ja motivoi henkilöstöä osallistumaan aktiivisesti. Kun ihmiset kokevat olevansa osa prosessia, heidän sitoutumisensa vahvistuu ja muutoksen läpivienti sujuu tehokkaammin.  

Digileaper on teollisuusyrityksen luotettava kumppani  

Me Digileaperillä toimimme teollisuusyritysten digitalisaatiokumppanina monenlaisissa hankkeissa, olipa kyse ERP-projekteista, digitalisaation tiekarttojen rakentamisesta, auditoinneista tai yritysjärjestelyjen tukemisesta.  Tarjoamme kattavaa tukea koko erilaisten hankkeiden elinkaaren ajan, alkaen projektialoitteen suunnittelusta, läpi sen toteutukseen ja aina operatiivisen kehityksen vaiheisiin asti.  


Meidän lähestymistapamme eri rajoitu yksittäisiin projekteihin, vaan keskitymme kokonaisvaltaisesti asiakkaidemme liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun. Pystymme tarjoamaan asiakkaille vahvaa tukea verrattain kevyillä resursseilla. Tämä koskee myös omaa toimintaamme, käytämme Digileaperin omia resursseja tehokkaasti, mikä mahdollistaa sen, että voimme tarjota korkeatasoista asiantuntijapalvelua, esimerkiksi ERP-projekteissa ilman raskasta organisaatiota. Näin laatu ja vaikuttavuus säilyvät korkealla tasolla. 

 


Jos haluat syventyä aiheeseen lisää tai keskustella digitalisaatiosta ja ERP-järjestelmistä, tule tapaamaan meitä FinnMateria messuille Jyväskylään 6.-7.11.2024 osastolle B-99. Jos et pääse paikalle varaa aika juttutuokiolle – löydetään yhdessä ratkaisut tulevaisuuden digiloikkiin! 




bottom of page