top of page
Writer's pictureJaana Rantaniemi

Vastuullisuus osaksi liiketoiminnan kehittämistä

Miten vastuullisuus voi tukea liiketoiminnan kehittämistä?

Yritykset ottavat vastuullisuuskysymykset entistä vahvemmin liiketoiminnan kehittämisen ytimeen. Vastuullisuus voi parhaimmillaan toimia kasvun ajurina, vahvistaa yrityskulttuuria ja strategiaa sekä, tukea brändiä ja sitouttaa sidosryhmiä. Vastuullisuuden ottaminen osaksi kehittämistä voi kuitenkin nostaa esiin haasteita. Tyypillisesti ne voivat liittyä esimerkiksi tiedonhallintaan, raportointivaatimuksiin ja vastuullisuuden vaikutusten konkretisoimiseen.


Digileaperin tehtävä on tukea asiakkaita digitalisaatiokehittämisessä, jossa vastuullisuus on yksi tärkeä kehittämisen näkökulma. Näemme vastuullisuuden osana liiketoimintaympäristöä, joka parhaimmillaan yhdistyy saumattomasti liiketoiminnan kehityskohteisiin ja myös digitalisaatiokehitykseen. Digileaperin rooli ei ole toimia vastuullisuuskonsulttina, mutta lähestymistapamme mukaan vastuullisuuden teemat kannattaa tuoda osaksi yrityksen kehittämisen kokonaisuutta. Työkalumme digitaalinen kaksonen - Twin auttaa yhdistämään vastuullisuuden vaatimukset saumattomasti osaksi liiketoiminta-arkkitehtuuria.


Pureudutaanpa seuraavaksi tarkemmin keskeisiin vastuullisuuden haasteisiin ja miten yritykset ja vastuullisuuskonsultit voivat vastata niihin.


Standardien ja säädösten muutokset haasteena


Vastuullisuuteen liittyvät säädökset ja raportointivaatimukset ovat usein laajoja ja niihin liittyviin muutoksiin voi olla haastavaa reagoida riittävän nopeasti. Esimerkiksi EU:n CSRD-direktiivi edellyttää yrityksiltä kattavaa ESG-raportointia, mikä voi vaatia uusien järjestelmien hankkimista ja vastuullisuusosaamista. Samamaan aikaan yritysten on varmistettava, että myös alihankkijat noudattavat vastuullisuusvaatimuksia, kuten esimerkiksi työoloihin tai ympäristöstandardeihin liittyviä säädöksiä. Tämä voi vaatia lisäresursseja auditointiin ja valvontaan. Hajanaiset tietolähteet voivat vaikeuttaa vaatimusten seuraamista, mikä korostaa kokonaisuuden ymmärtämisen ja toimivien työkalujen tarvetta.


Toimialakohtaiset erot ESG-raportoinnissa


ESG-raportointiin ei ole olemassa yhtä mallia vaan vastuullisuussuunnitelma on mukautettava toimialan ja yrityksen erityispiirteisiin. Esimerkiksi kaivosteollisuudessa ympäristövaikutukset ovat keskeisiä, kun taas palvelualalla sosiaalisten ja hallinnollisten vaikutusten merkitys korostuu. Suunnitteluvaiheessa vastuullisuuskonsultit auttavat tekemään kaksoisolennaisuusanalyysin, joka auttaa tunnistamaan yrityskohtaiset kriittiset tekijät. Analyysin avulla vastuullisuustoimet saadaan kohdennettua liiketoiminnan kannalta olennaisiin osa-alueisiin ja sidosryhmien odotusten mukaisiin kysymyksiin.



Vastuullisuuden vaikutusten konkretisoiminen 


ESG-toimet edellyttävät investointeja, mutta niiden liiketoimintahyötyjen osoittaminen voi olla haasteellista. Yritysten on tärkeä osoittaa konkreettisesti, miten ESG-toimet tukevat liiketoiminnan kasvua ja kannattavuutta. Asiakkaat ja muut sidosryhmät odottavat vastuullisuudelta todellisia tuloksia, kuten parantunutta asiakastyytyväisyyttä tai uusia asiakassuhteita. Konkreettisen arvon osoittaminen tukee vastuullisuustyön täysimääräistä hyödyntämistä liiketoiminnassa.


Vastuullisuuskulttuurin luominen osaksi arkea


Vastuullisuus ei saa jäädä pelkäksi johdon asettamaksi tavoitteeksi, vaan sen on juurruttava yrityksen kulttuuriin ja arkeen. ESG-arvot ja tavoitteet tulee jalkauttaa osaksi jokapäiväistä työtä ja viestiä selkeästi kaikille organisaation tasoille. Yritykset, jotka panostavat vastuullisuuskulttuurin muutosjohtamiseen, varmistavat, että ESG ei jää vain ulkoisiksi markkinointilauseeksi vaan aidoksi osaksi organisaation toimintaa. Vastuullisuuskulttuurin juurruttaminen edellyttää käytännön toimenpiteitä, kuten säännöllisiä koulutuksia ja selkeitä tavoitteita kaikille tiimitasoille.  Kun vastuullisuustoimet näkyvät aidosti organisaation arjessa, toimivat ne vetovoimatekijänä uusille työntekijöille ja asiakkaille.


Digitaalinen kaksonen Twin on vastuullisuuden jäsentämisen työkalu


Twin on liiketoiminnan kehittämisen ja digitalisaation hallinnan työkalu, joka auttaa yrityksiä ja vastuullisuuskonsultteja jäsentämään ja visualisoimaan vastuullisuuden eri osa-alueita liiketoiminnassa. Se tarjoaa rakenteen, jonka avulla yritykset voivat hahmottaa liiketoiminnan ja vastuullisuustavoitteiden sekä kehitystoimien väliset yhteydet. Liiketoiminnan digitaalisen kaksosen avulla voidaan syventyä yksityiskohtaisiin vaatimuksiin ja konkretiaan, varmistaen ettei ESG jää pelkäksi sanahelinäksi.


Data on yksi keskeinen vastuullisuuden mittaamiseen ja todentamiseen liittyvä asia. Käytännössä meidän pitäisi ymmärtää vastuullisuuden mittaamisen näkökulmasta oleelliset datalähteet. Vastuullisuuteen liittyvien datasettien mallintaminen ja hyvä hallinta vahvistaa ja konkretisoi raportointia.


Hyödyntämällä Twinia vastuullisuus yhdistyy läpinäkyvästi yrityksen kokonaiskehittämiseen sekä osaksi liiketoiminnan ja digitalisaation kehittämistä. Se auttaa seuraamaan vastuullisuustyön vaikutuksia.


Muista tämä: Tee vastuullisuustyötä omaehtoisesti ja liiketoimintasi ehdoilla


Kun vastuullisuus integroidaan yrityksen päivittäiseen toimintaan, se ei jää pelkäksi raportointivaatimukseksi tai sijoittajaviestiksi. Hyvin toteutettu vastuullisuustyö luo kilpailuetua, edistää kestävää kasvua ja houkuttelee osaavia työntekijöitä ja asiakkaita.


Voimme auttaa sinua digitaalisen kaksosen avulla vastuullisuuden tavoitteisiin pääsemisessä osana liiketoiminnan kokonaisvaltaista kehittämistä!



bottom of page