Aikanaan kun SAPit ja Baanit rantautuivat Suomeen, alkoi huuma, että nyt kaikki tehdään yhdellä järjestelmällä. Vanhat järjestelmät sai heittää romukoppaan. Ajatus oli hyvä ja johtoryhmän powerpointeissa täynnä lyömättömiä etuja. Lopputulos oli toinen. Syynä varmaan oli silloin kansainvälisten ERP-tuotteiden rajallisuus – vaatimuksiin vastattiin hienosti powerpointissa, mutta kun niitä avattiin tehdassalissa, tilanne oli erilainen.
Itse istuin erään suuren suomalaisen teollisuusyrityksen kehityksen ohjausryhmässä 2000-luvun alussa, kun CIO piti juhlavan projektin kick-off -puheensa ja kertoi, että neljän vuoden päästä meillä on käytössä vain SAP. Arvaatte varmaan kuinka kävi.
SAP konsulteille perustettuun linja-autovuoroon alkoi vuosien saatossa tulla myös muiden merkkien asiantuntijoita.
Asiakkaat haluavat usein yhden järjestelmän. Kuitenkin järjestelmän tulisi olla joustava. Tuo joustavuuden ja kilpailukyvyn hakeminen vaatii yleensä erillisratkaisuja. Kun uusi ismi saapuu, niin aina pienet ja joustavat ohjelmistotalot tulevat markkinoille kuten esim. Salesforce aikoinaan rantautui Suomeen. Nykyään harva kutsuu Salesforcea pieneksi ja joustavaksi. Mutta edelleen rantautuu uusia toimijoita.
ERP vai Best of Breed? Kysymys on tänään turha koska lopputulos on aina jonkinasteinen Best Of Breed. Oikeampi kysymys rakennanko yrityksen ydinjärjestelmät ERP:n ympärille vai valitsenko Best Of Breed polun.
ERP on aina kompromissi.
Monessa hyvä, mutta ei missään erinomainen. Jos liiketoimintasi vaati esim. varastotoimintojen osalta huomattavasti keskivertoa parempaa toiminnallisuutta, niin valitse Best of Breed. Mikäli yrityksen myynnin kannalta konfigurointi on se iso juttu, älä odota löytäväsi parasta ERP:istäsi, vaan hae oma ohjelmisto konfigurointia varten.
Oleellista sovellusarkkitehtuurissa on tunnistaa ja määritellä alueet ja rajat eri ohjelmistoille. OIkea roolitus merkitsee enemmän kuin tuotteet mitkä valitset.
Best of Breedin rakentaminen ei ole karamellihyllyllä hypistelyä vaan tarkkaan mietitty optimoitu kokonaisuus.
Järjestelmien tarkoituksena on tuottaa sinulle kilpailuetuja. Gartner havainnollistaa tätä Pace-Layered -mallillaan ja siinä eri järjestelmät on jaettu juuri kilpailukyvyn lisäämisen kautta. Osa järjestelmistä on puhtaasti prosessien ja tiedon hallintaan ja ne löytyvät kaikilta. Ne ovat myös perustaa seuraavien tasojen ohjelmistoille. Kilpailukykyä rakennetaan erilaistavien ja innovaatioita hyödyntävien järjestelmien kautta. Näitä sinulla pitäisi olla – tai ainakin roadmap kohti näitä. Nämä löytyvät Best of Breed -polulta.
Viekö sinun sovellusarkkitehtuurin roadmap kohti kilpailukykyä – vai onko se vain IT harjoitus?
Tutustu ERP-projekteihin ilmaisen oppaamme avulla